neverinov blogneverinov blog

Neka razmišljanja o konceptu maske

Noćas sam ostao budan do sitinih sati jer su pustili jedan film koji izrazito cijenim ma koliko god ga gledao. Jer me potiče na razmišljanje o jednoj nepresušnoj problematici.Malo ga je teško prepričati jer neke stvari su obijašnjene sa flešbekovima. Dijelovi filma se podudaraju se sa Orwellovim romanom "1984" a i kostantno se pojavljaju u ovoj mojoj stvarnosti. Bio ja u Italiji ili Hrvatskoj primjećujem kada sistem pokušava prisiliti građane na neke svoje "apsolutne istine". Sve se dešava u post apokaliptičnom svijetu, SAD je raskomadan i tamo plamti građanski rat, u Britaniji dolazi na vlast fašistički režim.


V for Vendetta



Film počinje prisječanjem na jedan određeni trenutak u engleskoj povijesti, na Gunpowder Plot, mislim da mogu prevesti to kao "zavjera baruta" (na talijanskom "la congiura delle polveri") tojest atentat na Jamesa I i protestantsku aristokraciju u zgradi Parlamenta postavivši eksploziv. Sve se to zbilo 5.studenog. 1604.
Ideatori zavjere su bili Katolici koji su bili razočarani religijoznom politikom Jamesa I, a izvršitelj, Guy Fawks, je trebao zapaliti fitilj. Plan nije uspio jer netko sve izdrukao pa je cijela zavrjenička družba jako loše prošla. Ništa neobično za ono vrijeme: mučenje radi priznanja i javno smaknuće da narod vidi kako se to ne smije više desiti.

No, u filmu taj početak nije politički obojan. Pokušaj eliminiranja najviših institucija u zemlji dobiva naglasak na anarhiju, smrtnosti čovijeka ali i besmrtnošću IDEJE. Radi tega glavni lik u filmu nosi masku Guya Fawksa. Predlažem da se pročita strip Alana Moora i Davida Lloyda, osim što je fantastično nacrtan objašnjava i one stvari koje nisu mogle stati u film.

Sve počinje 4. studenog 1997 kada je fašistička partija "Norsefire" posegla za vlasću u Velikoj Britaniji u sumnjivim okolnostima.

U radnji nepoznati junak V spašava Evey Hammond (odlična Natalie Portman) od skupine "Fingermana" (paramurjaci koji se smuču po Londonu tijekom policijskog sata, podsjećaju na talijanske "squadracce" kojima je Mussolini dopuštao da idu okolo i tuču neistomišljenike, na taj način je skončao i Giacomo Mattetoti, zastupnik u talijanskom parlamentu i poznati antifašist ) od mogućeg silovanja jer su najveće svinjarije dopuštene u privijeno celofanom "moralnim društvima".

Nakon što je pošteno istamburao te sirovine, V poziva bojažljivu Evey da prisutstvuje nesvakidašnjem događaju: dizanje u zrak eksplozivom Old Bailey-a (Central Criminal Court) uz postavljene zvučnike na kojima trešti Beethovenova peta sinfonija. Vrijeme je odzvonilo pozlačenom kipu dame na vrhu kupole koji označava Pravdu (sa povezom).



Partija je iznenađena pa izmisle neku jadnu laž sličnu bijednim izmišljotinama koje nam podvaljuju naši političari (zgrada je dignuta u zrak radi readaptacije) u koju nitko živ ne vjeruje. Nakon toga u nekakvoj opskurnoj atmosferi "Visoki Kancelar" (titula skrojena po mjeri) Adama Sutler preko ogromnog monitora komunicira (i opsjednut kompjuterskim sistemom imena "Fate") sa najvišim partijskim dužnosnicima. A ovi potonji su podjeljeni u:

- Eric Finch, "The Nose", glavni inspektor regularne policije (jedini koji ima savijest, provodi zapovijedi jer vjeruje u red a ne iz političke zaluđenosti
- Derek Almond, "The Finger" zapovijednik tajne policije tojest Fingermanima
- Conrad Heyer, "The Eye", zadužen za vizualno špijuniranje građana
- Brian Etheridge, "The Ear", zadužen za audio špijuniranje građana, njihovi odredi su prikazani kako se smucaju po gradu u kombajnima sa satelitskom na krovu i prisluškuju javno mijenje preko telefona.
- Roger Dascombe, "The Mouth", zadužen za propagandu

Ovdje je prikazana vizija u kojoj je društvo totalno poistovječeno sa državom i razmatranje da je društvo kao tijelo u kojem su institucije kao razni vitalni organi.

Digresija

494. prije naše ere Menenije Agripa, tijekom secesije, poznatim monologom u kojem poistovječuje stomak sa Senatom i razne dijelove tijela sa plebsom dokazuje kako će se država raspat ako razni organi ne budu dijelovali u opčem dobru. Nakon čega nastaje titula trbunis plebis.
Istina nije baš sasvim ista stvar al nek se nađe jer me podsjetilo



Tko je čitao Hobbesovog Leviatana prisjetit će se kako taj filozof zamišlja Državu kao korporacijski gestalt (tojest oblik) čiji je zadatak održavati red i spriječiti nasilje. Osim tega značajno je da Hobbes apsolutnu moć Države poistovječuje baš sa strašnim monstrumom iz Starog zavjeta


E sad sljedi sukus: kako bi Tijelo zadržalo zdravlje fašistička ideologija predviđa čiščenje od nezdravih elemenata
(moto: "Strength Through Purity, Purity Through Faith") a nezdravi elementi su naravno homoseksualci,Irci, cigani, stranci, neistomišljenici, tojest svi oni koji se ne mogu prilagoditi završavaju u koncentracijskim logorima u kojima se vrše eksperimenti sa hormonskim inekcijama i drogom zvana "Batch 5". Nitko ne uspijeva preživiti osim V-a (koji je boravio u ćeliji oznaćenom rimskim slovom za broj 5) dok ostala tijela radi sakrivanja dokaza bivaju bačeni u zemlju i posipani vapnom.
Jedne noći V (koji je jedini preživio drogu i sada ima nadljudsku snagu) biježi iz zatvora sav izobličen i spaljene kože uzrokujući požar i ekslopzije (zbog toga je prikazan uvijek u maski i rukavicama).
Nekoliko godina kasnije osvetit će se dužosnicima u kampu koji su nakon pokusa premješteni na nova radna mijesta. I tako Lewis Prothero "ravnatelj" logora postaje huškač mržnje na tv-u poznat kao Voice of Fate, V ga ubije dok ovaj sluša vlastite huškačke monologe, ironije li.. pop Anthony Liliman dušebrižnik u logoru, biva unaprijeđen u nadbiskupa koji slobodno vrijeme trati iskorištavajući curice (fantastična scena u kojoj Natalie Portman glumi djevojčicu kako bi ga V mogao ubiti i to prisiljavajući ga da da uzme hostiju od cijanida.. koji gušt).
Delia Suridge, doktorica u kampu je jedina koja se kaje zbog svojih postupaka pa ima lakši tretman, V joj uštrca otrov u snu. Dirljiva je scena kada Delia pita jeli prekasno za tražiti oprost a v odgovara kako nije nikad. I umire bezbolno u snu kraj crvene ruže (Red Scarlet, koju V ostavlja kao potpis nakon ubojstva).

Evey Hammond radi u Jordan Toweru (prikazana kako radi neki beznačajni poslić poput djeljenja kave), zgrada u kojoj je sjedište propagande. V zauzima zgradu i pušta svoj registrirani govor svim stanovnicima. Upadaju specjalci i on uspijeva poijeći zahvaljujući Evey koja će kasnije sve to požaliti (jer će se morat odreći prividne slobode živeći sa V-om u Galeriji sijena.. njegova jazbina puna antikviteta koji su btw postali ilegalni, tako će prijatelj od Evey skončati u zatvoru jer su mu pronašli Kuran u kući).
V se opet dočepa Evey koja je bila pobijegla od njega pa joj pokaže teror i stravu koju je on proživio u logoru kako bi ona shvatila o čemu se radi i da se prestane bojati za vlastiti život. To je genjalna scena.

U Partiji vlada razdor, dužosnici planiraju svrgavanje Lidera i zauzimanje njegovog mijesta i s toga V koristi tu podjelu protiv njih samih. Uglavnom pobije najveće zlikovce ali biva ubijen. Evey iako zaljubljena ne skida mu masku kako bi otkrila njegov identitet. Opet je 5 studeni 1998. Evey stavlja V-a u vlak pun eksploziva u podzemnoj kako bi uništili zgradu Parlamenta. U međuvremenu građani marširaju prema centru Londona obučeni u maske i pelerine identične kao što ima V. Partijski lideri su se pobili međusobno i s toga vojska nema nikavu naredbu pa dopušta mirni prolaz građanima. U trenutku eksplozije svi skidaju maske. Za Englesku počinje nesigurna budučnost no diktatura je svrgnuta.


Digresija


Norsefire je stigao na vlast tako što je eksperimentirani virus okrenuo protiv nacije same. I tojest protiv jedne škole gdje su svi umrli. Dan prije toga građani su bili neodlučni i nitko ne bi mogao pogoditi čija je pobijeda. Nakon atentata Adam Sutler postaje Visoki Kancelar nadmočnim brojem glasova. Odredi Norsefirea marširaju sa zastavama po Londonu. Ima mnoštvo simbolike, analogija sa našom poviješću.

S toga toplo preporučujem gledanje ovog filma u detalje. I shvatite poantu:

Narodi se ne bi trebali bojati vlastitih vlada već nasuprot vlade se trebaju bojati vlastitih naroda


Jeste li pogledali Mrave? Na kraju crtića mravi shvate da njih ima na milione dok skakavaca ma kolko god veliki bili ima samo nekoliko tisuća.
Post info
09.10.2008. (11:41)
17 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>