neverinov blogneverinov blog

Demontaža mitova

Baš sam nešto čačkao po otpadu kad sam naišao na jedan post koji sam odlučio ne objaviti ne sjećam se više iz kojih razloga. Sada je neaktualan pošto ljeto lupa na vrata a plinski rat ima smisla samo po zimi no propaganda onih odozgora je zapravo aktualna od pamtivijeka.



Prolog


Umjetnost čitanja između redaka je stara kao i manipulacija podataka.


- Serge Schemann


Mitovi su "bajke" koje su izmislili naši preci tijekom povijesti kako bi si lakše objasnili nešto inače neobjašnjivo, nisu mogli znanstvenim metodama a trebali su nekakvo objašnjenje. Čak je i Zenon u svojim paradoksima ubacio Ahila i kornjaču jer budimo realni, bilo je lakše objasniti ljudima na takav način, nego koristiti se kojekakvim subjektima koje u školama dajemo generično ime A i B.

I radi toga mitovi vuku korijene u jednu daleku slavnu i zlatnu prošlost koju ju nemoguće provjerit dali su istiniti. Od nas se traži da naprosto vjerujemo u njih bez propitkivanja.

Kako inače objasnit zašto na ovom svijetu postoje boleštine, ratovi, glad, žeđ, zlo?

U Bibliji je sve to lijepo objašnjeno konzumiranjem jedne jabuke a u grčkoj mitografiji otvaranjem Pandorine kutije (koja je zapravo bila vaza) od strane Epimeteja.

Priča o velikom potopu dolazi iz Babilonije a pokupili su ju Židovi koju su bili tamo deportirani nakon opsade i osvajanja Jeruzalema 586. godine (pr.Kr.) od strane kralja Nabukodonosora II.

Nakon pada moćne Babilonije koju je osvojilo Perzijsko carstvo, kralj Kir dopušta Židovima da se vrate natrag u zemlju svojih očeva. Tada je počela redakcija Starog Zavjeta (tojest kako ga kršćani zovu) i izgradnja "drugog" hrama. Po paleografskim i stilskim istraživanjima sada znamo da su Zavjet pisale tri različite osobe koje konvencionalno zovemo E, A i Y zato jer te tri osobe različito pišu riječ "Bog".

Tojest "Elohim", "Adonaj" i dakako najpoznatiji "Yhwh" (kod nas se ustalio običaj da ga izgovaramo kao Jahve).

Neprijatelji poput Asira koji napadaju Samariju ili Jeruzalem su objašnjeni u službi Božjeg alata kako bi se kaznio "izabrani narod".
Zavjet dobiva na još većoj težini kada car Tito uništava Jeruzalem (70. n.e.) skupa sa hramom te na Titovom slavoluku u Rimu se može vidjeti koliko je to blago bilo (poznat je i reljef u kojem se nosi Menorah kao dio plijena).

Čemu Stari Zavjet? Radi ideologije, radi preživljavanja i kohezije židovskog naroda jer taj Zakon, pogotovo nakon uništenja hrama, sam po sebi postao hram par exscellence s rabinima kao tumačiteljima.

Ovo nije napad na židovstvo tako što ukazujem da je to samo skup bajki. Te bajke su spasile čitav jedan narod (tijekom duge povijesti nasilja nad njima) auto indoktrinacijom da su zapravo Izabrani narod ali koji narod to nije mislio za sebe, trebam li napisati neke isječke iz Antologije hrvatske gluposti da bi to ukazao?

Oni koji nemaju tako dugu tradiciju im mogu samo pozavidjet i zato su kršćani nadovezali Novi Zavjet sa onim Starim, kako bi zadobili prestiž u očima svijeta.


I Einstein je imao mišljenje da su to samo priče.

Predoslovno shvaćanje mitova dovodi u propast jer oni imaju sakrivenu poantu i talog istine koji se treba naći čitajući između redaka:


Mit o Argunautima u potrazi za zlatnim velom prema Kolkidi (ili Kolkisu, povijesna regija u današnjoj Armeniji koja dotiče Crno more) je napisana zato jer se tada zbivala grčka kolonizacija obala Crnog mora u potrazi za kovinama i hranom.

Mit o kralju Midi koji je pretvarao sve u zlato je zapravo osuda nad takvim pretjeranim ponašanjem sa bogatstvom a arheološki je dokazano da je ta regija u to vrijeme procvjetala. Zato i umire od gladi, to mu je kazna.


Mit kroz propagandu


Još od pamtivijeka postoji podjela na "Nas" i one "Druge"


U ovom slučaju koristit ću se primjerom Mezopotamije.

Narod koji bi prestao sa nomadskim život i skrasio se negdje vidio bi sebe i to mjesto kao centar civiliziranog svijeta. Sve ostalo oko njih je periferija. Ta periferija nema zakona, nema uljuđenosti a to znači da je puna divljaka koje treba civilizirat i vršit drenažu njihovih resursa za dobrobit centra.

Ideologija služi jednoj svrsi: kako bi se dalo objašnjenje poretka koji samog sebe pokušava održat na nogama i kako bi se podanike "narajcalo" na neprijatelja koji nikad kao ne spava.

Monumentalni zapisi u palačama služe indoktrinaciji same elite (koja je jedina u stanju čitati) kojoj treba još jedan razlog osim onog gole zarade. Seljacima koji su radili za elitu je trebalo usmenom predajom objašnjavat kako su oni zapravo jako sretni što crnče za nekog drugog, kako ih njihov kralj vodi iz pobjede u pobjedu i kako su bogovi zadovoljni žrtvama koje podnosi mali čovjek. Palače i hramovi su mjesta se gdje obični čovjek može divit kada visi zavezane neprijatelje koje hrabro gazi sam kralj i to u divovskoj veličini.

Reklo bi se da postoje samo pobjede.


Ti frizovi imaju funkciju televizije za ono vrijeme.



Epilog



Čemu sve ovo? Ovih dana traje "plinski" rat između Ukrajine i Rusije. Jedna i druga strana pere ruke i prebacuje krivnju na onog drugog. Tko je dovoljno lud da povjeruje jednoj i drugog varijanti te krivnje?. I tko je lud da povjeruje dnevniku kako sve bruji ljudima sa jedne i druge strane kako bi se pronašlo rješenja koje će zadovoljit obje strane? Zbog naše nebrige Hrvatska je najobičniji pijun kojeg se niš ne pita "a sad smo prosto zgranuti" kako bi rekao Balašević.

Putin se na televiziji prikazuje kao najobičniji autokrat i degutantne su mi one one režirane scene gdje on razmišlja sa svojim ministrima kako da pronađu izlaz iz krize.

Isto tako.. tko je tu toliko glup da povjeruje kako je država Izrael učinila sve što je u njenoj moči da pronađe rješenje i da ne posegne za raketama. Ovaj prokleti rat nekome paše, to je očito.. inače ga ne bi ni bilo. Tko je tu toliko naivan da povjeruje kako je Hamas dao sve od sebe kako bi se ovo sranje spriječilo?


Ako mi već nedate plin, ako mi već trujete zrak i vodu (radi moje "dobrobiti") e onda mi isključite i struju jer mi se stvarno ne da više slušat ni gledat vaše floskule u novinama i televiziji. Uvredljivo su vam glupa ta vaša objašnjenja. Bar naučite lagat kako treba, a do tad Putine, Juščenko, Sanaderu, Pahoru, Olmertu, šaljem vas po šibice.


Ne treba ni spominjat da je ovaj tekst svojevremeno napisan u afektu ali nije li fora pogledat tekst razmakom vremena? Kao iz ptičje perspektive.



NOTA BENE: zbio se lapsus kod zlatnog "vela", zapravo je zlatno runo i hvala ti Elle što si mi ukazala na to. Kao i tei deftone što si objasnio da je stalbo znanja ono od jabuke jer je malus zlo i jabuka.

Post info
09.05.2009. (16:27)
58 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>