neverinov blogneverinov blog

"Bologna" u Udinama



Image and video hosting by TinyPic


Personifikacija znanja (grč. Episteme) u knjižnici Celsus u Efezu, Turska.





Kako funkcionira moj faks? Arheologija se sastoji od 3+2 godine sa time što si nakon samo 3 godine "bakalar" u Conservazione dei beni culturali smjer (curricula) archeologia.


Cilj je sakupiti 160 kredita (crediti universitari formativi - prevedeno ECTS bodova). Prve godine sam se javio na natječaj od Erdisu sa mogućnosti da dobijem 4200 eura stipendije (sobu sam već dobio i plaćao sam ju 80 eura mjesečno) ako zaradim 30 (a dan danas 20) ECTS bodova što sam napravio tako da sam prošao 4 ispita (9+9+9+6).

Sljedeće godine morao sam sakupiti uz one 30 postojeće doći do 80 kako bi do ljeta dobio sljedeću stipendiju i zadržao studentske pirivlegije (smještaj+hrana+karte za razne predstave+kino ecc..).
Uspio sam i to dati na vrijeme i zaraditi svoj pošteno stečen novac štrebanjem (treba se na to gledati kao naknada za radno vrijeme). Tako je došla i treća godina koju nisam uspio na vrijeme završiti jer mi je latinski (i talijanska književnost u 3 djela jer je profesor neki lunatik fanatik svoje profesije) zadaje glavobolje s toga mi je trebalo čitavih godinu dana vanredno da završim ta dva ispita i napišem mali diplomski (to me podsjeća na Rodney Trottera iz Mućki koji se hvalio da je prošao Malu maturu).

Te godine vanredno umjesto uobičajenih 4200 eura godišnje dobio sam pola te cifre jer se nisam dovoljno trudio i stigle su sankcije što je pošteno.


Kad sam upisao ono što se zove ovdje "specialistica" uspio sam opet dobiti 4200 eura smještaj i ostale stvari prošao većinu ispita od dve godine u jednu tako da mi sad ostaje još samo dva ispita i diplomski za pisanje a sva sam predavanja odslušao. Ove godine sam dao sve uvjete za sljedeću stipendiju tako da samo čekam isplatu negdje u augustu tako da se moj trud nagradio.

Svako ljeto sam radio na terenima po Hrvatskoj i Italiji tako što sam iskoristio vanrednu godinu da radim cijelu godinu, dobijem iskustvo, sprijateljujem se sa ljudima iz moje grane te učim za ta dva grozna ispita nakon posla.

Ako zbrojimo moje troškove hrane, oni su minimalni pošto su me primo piatto, secondo, insalata, frutta (brdo hrane zaista) koštalo 1,55 eu po obroku (sada su digli na 1.95). Soba me koštala 80 eura ali su se mudrice sjetile da nema smisla da mi studenti idemo svaki mjesec u banku pa su nam odlučili tu svotu skinuti direktno od stipendije tako da su me došli 800 eura ne mojih novaca. Svaka sam dva tjedna odlazio doma što bi bilo oko 110-120 kuna u jednom smjeru.

Upisnina na faks (uz predožbu ekonomske situacije u obitelji) dolazi 575 eura ali pošto nisma talijanski građanin država mi vraća 430 eura što znači da me godina efektivno košta samo 145 eura.

Usporedbe radi treba reći da sam srednju talijansku školu (koja ti izdaje valjanu diplomu koja vrijedi za Italiju pa radi toga ne moraš polagati prijemni iz talijanskog jezika na faksu) maturirao sam bjednom dvojkom u smjeru hoteljerskoh tehničara jer me turizam nikad u životu nije zanimao. Završio sam u taj smjer jer me ni osnovna škola nije pretjerano zanimala sa stvarima koje sam tamo učio.

Prve tri godine faksa sam diplomirao sa ocijenom 97 od 110 sa prosjekom od 25/30 dok mi je sada na +2 godine radi dobrih ocjena prosjek 27/30 jer volim ono što studiram i živo me zanima ali se i trudim biti što bolji.

Eto od dvojke postao sam vrlo dobar student na Filozofskom fakultetu. Nisam ljenčina i nisam vječni student iako uživam u životu i zalažem se za besplatno obrazovanje za one koji se trude a Bolonja ti neda da se opustiš ukoliko ne želiš ti sljedeće godine plaćati.

Nisu li ovo argumenti nekoga tko to sve doživljava iz unutra? Istina, ja studiram vani ali i i tu se nalaze neki specifični problemi (koje nažalost Hrvatska želi kopirat i kao svaka kopija što ipadne gore od originala tako i kod nas ispadne lošija).
Znate li da je Berlusconi donio zakon sa kojime skida fondove obrazovanju i otvara mogućnost da sveučilišta postanu privatna?


Nismo li mi dovoljno naučili što se zbiva u privatizaciji? Zamislite samo da se desi da Sveučilište u Bolonji koje je javno i djeluje od 1088 anno domini postane vlasništvo privatnika...

Moglo bi se slobodno reći da 1000 godišnja intelektualnost bi bila prekinuta a ako se to dogodi ostalim sveučilištima moći će studirati samo oni koji imaju novac a tko ima znanje ima i moć, jel vam to valjda jasno?

Ne sumnjam da ćemo se u našem srozavanju obrazovanja prekojadranske susjede kao primjerom mada se pozivamo na skandinavske zemlje u vlažnim snovima.


Znanje je kao padobran iako se i sa njime možeš ozljediti tjekom pada ali bez njega nema šanse da preživimo kao narod i pojedinci jer dvadeset godina lošeg vođenja ove države je dovelo do porasta kriminala, nasilja, siromaštva, korupcije.


Tome smo svjedoci svaki dan i ne smijemo se prestati čuditi i uzimat zdravo za gotovo to što se zbiva inače smo svi mi najebali a Hrvatska će postati Oceanija iz Orwellove 1984:


"Ispadalo je da su čak bile organizirane manifestacije u znak zahvalnosti Velikom Bratu zato što je obrok čokolade povećan na dvadeset grama tjedno. A još jučer, razmišljao je, bilo je objavljeno da će se obroci čokolade smanjiti na dvadeset grama tjedno. Je li moguće da svi ovi ljudi mirno gutaju takvu laž poslije samo dvadeset i četiri sata?"



Jel vam poznato od nekud?


Update:

hvala svima na podršci protiv bocacciazg ali ne morate me braniti jer ja se branim sam. On svojim komentarima najviše šteti samom sebi.
Pošto je svojim komentarima zagadaio moj prostor i skrenuo sa teme posta ja vas molim da se na njega ne obazirete već je dobro došlo ako imate kakvu sugestiju ili pametno za reći glede besplatnog obrazovanja. Unaprijed zahvaljujem








Post info
10.12.2009. (23:12)
39 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>