neverinov blogneverinov blog

Prijave za Riječki karneval



Image and video hosting by TinyPic



"Semel in anno licet insanire (Dopušteno je poluditi jednom godišnje)"

latinska poslovica

Riječ "karneval" dolazi iz latinskog "carnem levare" (prevedeno "skinuti meso") jer u prošlosti je označavalo vrijeme uživanja u mesu prije pepelnice koja označava početak korizme.

Image and video hosting by TinyPic

Carl Spitzweg: Pepelnica, kraj karnevala.


Iako je karneval dio kršćanske tradicije njegov karakter seže u poganske običaje koje nova religija nije uspjela eliminirati u potpunosti (poput rimskih saturnalija ili grčke svečanosti u čast boga Dioniza) te ih je prihvatila na isti način kao što je morala prihvatiti neka božanstva čije je štovanje bilo duboko usađeno u prekršćanskim narodima pa ih je preoblikovala.
Dobar primjer je slavenski Svantevid preoblikovan i preimenovan u Svetog Vida.

Te su svečanosti bile izraz trenutačnog raskida društvenih razlika i hjerarhije kada su robovi postajali gazde i obrnuto kako bi se preokrenuo postojeći poredak uz šalu i "neprilično" ponašanje koji je djelovao kao ispušni ventil za narod.

To je moja predožba o carnevalu ali ako idete tamo samo kako bi ste se dobro zabavili, pojili, popili i zatancali uz cijeli grad može i tako.


Pošto već sada valja znati broj sudionika u našoj esperanto maškaranoj kumpaniji "Paždroć" kako bi se kostimi mogli počet šivat i alegorijska kola napravit, zadužen sam da uzimam prijave vas blogera, kojim slučajem ako vas golica Riječki karneval a presramežljivi ste da se raspitate.

Ako vas zasvrbe prstići a nemate pojma što sa njima, nazovite:

PRIJAVE:
esperanto.rijeka@ri.htnet.hr
Blaža Polića 2, HR- 51000 Rijeka, Hrvatska
Telefon/ faks: ++(0)51 228 148 kaj +385(0)98 929 46 23


Sudjelovanje u zimskim karnevalima u Pehlinu, Viškovu, Rijeci te ljetnim u Novom Vinodolskom (gdje se općina pobrine za prijevoz, hranu i cugu kako bi nas turisti mogli nesmetano slikati već nacvrcane) a isto vrijedi i za Fužine (u Rijeci nas čeka maškarani vlak u kojem već počinje fešta a u samom gradu pjat maneštre sa kobasicom i par litara vina). Sve to dođe 300 kuna pa si stvorite računicu.


Jedino što se od vas traži, ako dođete, jest da budete to što jeste zujo




Post info
18.12.2009. (21:25)
32 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>