neverinov blogneverinov blog

Komunizam kao babaroga



Image and video hosting by TinyPic



Roditeljima je srazmjerno lahko da odgoje djecu bez kompleksa. Ne smije se nikada dozvoliti da se dijete osjeća uplašenim ili krivim. Čovjek ne može da eliminiše sve reakcije straha - svako se trgne kad se vrata zalupe. Ono što se može eliminisati to je nezdrav strah koji je kao da se nakalemio na dijete - strah od kazne, strah od ljutitog boga, strah od ljutitog roditelja.


Alexander Sutherland Neill

Ti se bojiš, a strah je osobina onoga koji misli samo na sebe

Carlo Bini

Strah je ubica uma. Strah je mala smrt koja donosi potpuno brisanje. Spremno ću se suočiti sa strahom. Dopustiću mu do prođe preko mene i kroz mene. A kada bude minuo, upraviću svoje unutrašnje oko da osmotrim tragove koje je ostavio. Ali tamo kuda je strah prostrujao neće ostati ničega. Preostaću samo ja.
(Dina)

Frank Herbert


Ako ste naviknuti kritično razmišljati, već dvadeset godina, svjesni ste određenog ponašanja vlasti i crkve nad ovim narodom. Okrivljavanjem umrlog sistema opravdavaju se stanoviti postupci pljačke i nasilja nad hrvatskim građanima i njihovom imovinom od strane vlasti.
Komunizma više nema pa se po njemu može neometano gaziti pritom još praveći se važnima jer se zaista treba biti hrabar napadati nekoga ili nešto tko se više ne može obraniti.

No u ponašanju vladajuće strukture postoji jedna zorna kontradikcija. Kako možemo okrivljavati za sve što nam se dešava komunizam ako on više ne postoji?

Kako nacionalistička i katolička stranka neometana u vladanju (osim zagrade 2000-2003) može i dalje govoriti o komunizmu kao nečemu aktualnom sa čime se svakog dana borba obnavlja kada su ti isti ljudi koji bili poslušnici partije iz prošlog sistema sada glavni akteri politike u ovoj državi? Iz neke logike, ako nas već plaše tim djetinjastim i arhaičnim načinom, mogli bi zaključiti da su oni ti komunisti (samo što su promjenili predznak no odjelo ne čini monaha jeli tako?) protiv kojih toliko pljuju.

Za Crkvu mi je jasno zašto se toliko boji komunizma. Zato jer je ovo nacionalističko doba za njih obećana zemlja, imaju pravo povratiti svu imovinu koje bi se mogli sjetiti a sve njihove transakcije su tax free.

Ironično je što je upravo Crkva na neki način zadržala povlastice i prava koje je prije imao svaki građanin bivše nam republike. Jer ako pročitamo Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju uvidjet ćemo sljedeće u članku 6 pod "Osiguranici":


Na obvezno zdravstveno osiguranje prema ovom Zakonu obvezno se osiguravaju i stječu status osiguranika:


8. svećenici i drugi vjerski službenici vjerske zajednice, koja je upisana u evidenciju vjerskih zajednica koju vodi nadležno državno tijelo, ako nisu osigurani po osnovi rada,


Osim toga vidljiv nam je dogovor između naše republike i Vatikana da mi kao porezni obveznici financiramo plaće hrvatskog katoličkog klera. Čini mi se da je katolička Crkva u Hrvatskoj posljednji bastion komunizma pošto njezini članovi imaju osiguran krov nad glavom, zaposlenje, edukaciju i zdravstveno.

Ako netko želi rješiti svoju materijalnu situaciju dovoljno mu je da osjeti duševnu potrebu da se zaredi i nikad više neće biti gladan i strahovati za svoju budućnost u okrilju majčice Crkve.

Zato je meni posve neshvatljivo kada netko sa oltara zastrašuje stado moćnom parolom komunizma. Neshvatljivo mi je u smislu da mi nije jasno kako netko može imati toliko debeli obraz da izgovara to što izgovara kao što ne uspijevam razumijeti ljude koji nekritički upijaju svaku kap tog otrovnog govora.

Sa druge strane razumljivo je zašto se to tako čini. Kada je država na trulim temeljima i kada je njeno osnivanje poslužilo lopovima da se obogate društvenom imovinom onda uskače strah kao oružje koji pogađa direkt u najdublje meandre naših srca i omogućuje da ono što kod razumnog čovjeka nebi imalo nikakvu prođu kod zastrašenog funckionira kao obmanjivanje.

Sigurno ste primjetili da je se pripadnici hdz-a vole prisjećati kako je 2000 do 2003 godine bila na vlasti koalicija od šest stranaka. Da sdp one godine nije polučio izborne rezultate koje je polučio hdz-ovci bi se trebali držati i dalje, za govornicom, za strahom od komunizma do 1989. Pošto je sdp na neki način nasljednik crvenog neprijatelja, našim je dragim demokršćanima pala sjekira u med tako da su mogli za koju godinu ažurirati svoju babarogu.

Ja ovdje ne branim sdp i sjećam se kako je Damir Vrhovnik iz Viktora Lenca lijepo oprao sav novac koji je tadašnja vlada dala za saniranje brodogradilišta. I dan danas se taj grijeh spočitava svaki put sdp-u, pogotovo Liniću kada se javi za govornicu. No, zanimljivo je da se spočitava a ništa se ne poduzima da taj Vrhovnik vrati ilegalno stečene pare. Ne zaboravljam ni hrvatske telekomunikacije čiju su zlatnu koku njemcima pradali upravo sdp-ovci.

No ovdje je riječ o hdz-u koji je na vlasti neometano i kao takav zaslužan za sve loše stvari koje su se dogodile i o njihovoj jeftinoj demagogiji radi koje se iskreno divim. Jer kako ovaj narod može gutati takve bijelodane gluposti koje su nam plasirane u medijima?

Jer komunizam ne postoji. Ali postoji neviđena pljačka ...


Kada vam netko skrene pozornost na to kome je tata bio ustaša a kome partizan, kada vam pričaju o tome kako je guzica u turističkom spotu neumjesna, kada se sjete Tita i kako treba osuditi njegovu politiku, kada spočitavaju recesiju nekakvim svijetskim tokovima na koje mi kao periferna državica nemam nikakve moći osim sljeganja ramena, kada vam govore da je zaduženje dobra stvar jer nam se država ponaša kao narkoman koji mora vračati stare dugove, kada im naposljetku prifali streljiva pa iz naftalina izvuku uvijek dobar stari bauk komunizma e tada dragi moji sugrađani postoji jedno jedino aktualno pitanje koje im trebamo postavljati do iznemoglosti.


Jaca & ostali lešinari iz hdz-a, gdje su novci od privatizacije i na koji način to mislite vratiti?


Rješavanje tog problema jest i bit će raison d'etre hrvatske politike i ona stranka koja ponudi to kao svoj zadatak, u slučaju pobijede na izborima, povratit će povjerenje u politiku jer od tog pitanja proizlaze svi ostali problemi, od registra branitelja, zdravstva, povećanja struje, korupcije, kriminala i dalje da ne nabrajam.


Kako sam pročitao na jednom plakatu tijekom prosvjeda u Rijeci:

Komu ništa a komu svašta


Dobar sažetak i opis ovih dvadeset godina farse.


Update:srodna tema je kod Muške svinje pa provjerite.





Post info
17.05.2010. (14:50)
60 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>