neverinov blogneverinov blog

Zar don Ivan Grubišić ne zbori razumno?



U potpunosti prenosim tekst Saveza za građansku Hrvatsku. Eto da ga malo reklamiram jer nakon Vlade Gotovca ovaj čovjek mi se čini druga razumna i filantropski nastrojena ličnost u novijoj hrvatskoj povijesti. Zato nek mu se usred huškačkih govora i podmetanja iz SDP-a i HDZ-a prenesu riječi što dalje. Pa ako ovaj blog može dati svoj doprinos neka bude tako.


SAVEZ ZA GRAĐANSKU HRVATSKU

SAVEZ UDRUGA, INICIJATIVA I POKRETA ZA GRAĐANSKU I ETIČKU HRVATSKU

Split, veljača 2011. godine

Dr.don Ivan Grubišić

Poštovane građanke i građani,

Hrvatski brod je nasukan! Narodu je prekipjelo! Što nam je činiti?!

Pred nama se parlamentarni izbori, a Hrvatska je kao nasukan brod. Do toga nas je dovela nesposobna i kleptokratska klika dužnosnika i njihovih umreženih ortaka. Vrijeme je za korijenite promjene a ne za još jednu izbornu kozmetiku, prijevaru i laž. Ne smije biti „jednakijih“i politički privilegiranih. Oni koji su nas u ovakvo stanje doveli ne mogu nas iz njega izvući! Kod nas su i koalicija na vlasti i oporba ideološki sijamski bliznaci!

Potrebna su nam etička načela, posebno „zlatno pravilo“:“Ne čini drugom što ne želiš da tebi drugi učini.“

Usuđujem se ponuditi organizacijsku platformu za okupljanje svih građana, udruga, inicijativa i pokreta u Savez za građansku i etičku Hrvatsku. Želimo pružiti alternativu, jer često čujemo: Neću izaći na izbore jer nemam kome dati svoj glas! Takvih je u Hrvatskoj skoro 60%. To je pogubna računica jer alternativu imamo i spremni smo s njom ići do kraja. Jasno, ako na izborima dobijemo Vaše povjerenje, Vaš glas preko neovisnih lista. Stoga pozivamo pojedince i sve organizirane građanske snage da zajednički, umjesto na ulicama, na izborima učinimo zaokret za bolju, demokratsku, pravnu i socijalnu državu. Želimo da Savez podrže sindikati, crkveni dužnosnici, udruge i inicijative građanskog društva kao i akademska populacija.



Ako na izborima naše liste nezavisnih kandidata dobiju Vaše povjerenje, obećavamo sljedeće:

I. Pristupiti odmah transparentnom popisu birača i hrvatskih branitelja, kako bi izbori bili legalni i legitimni što dosadašnji nisu bili

II.Promjenom Ustavnih zakona ili donošenjem novih smanjiti broj saborskih zastupnika na 75 do 80; ukinuti dvostruko pravo glasa nacionalnim manjinama, jer pred Zakonom svi moramo imati jednaka prava. Saborsku zastupničku čas obnašati dragovoljno uz plaćene putne troškove i dnevnice a sve druge povlastice dokinuti; saborske odbore sastaviti od kompetentnih i moralno pouzdanih ljudi. Isto treba provesti u ministarstvima.

III. Ograničiti broj saborskih mandata na dva kako se ne bi stvarala kasta povlaštenih i nedodirljivih. To bi se trebalo odnositi i na regionalne skupštine i općinska vijeća gdje bi tu čast obnašali volonterski. Politika je briga za opće dobro a ne za vlastiti ili stranački interes.

IV. Decentralizirati Hrvatsku i podijeliti je na tri do pet povijesnih regija; smanjiti broj općina i ustrojiti Mjesne urede koji će voditi matične knjige i uvid u popis poreznih obveznika. Općine koje ne mogu uzdržavati same sebe treba odmah dokinuti. Ostvariti zajednicu Općina unutar regija.

V.Regije moraju imati visoku autonomiju u pojedinim sektorima života i rada, a posebno treba decentralizirati financije, zdravstvo, školstvo, sudstvo itd. Regije se moraju policentrično razvijati.

VI. Zaustaviti prodaju nacionalnog blaga, prirodnih resursa, zemljišta, voda, banaka i nekretnina!

VII. Povezati iseljenu Hrvatsku kao sastavni dio hrvatskog korpusa!

VIII.Oduzeti nezakonito prigrabljenu imovinu i stvoriti od nje društveni fond za otvaranje novih radnih mjesta. Krađa društvenog vlasništva nema zastare. Ukradeno se mora vratiti.

IX. Revidirati mjesto vjerskih zajednica i njihovo plaćanje iz proračuna, pa ako treba, pokrenuti izmjenu Ugovora između Katoličke crkve i Vatikana kao i drugih vjerskih zajednica s hrvatskom Vladom, radi bahatog ponašanja i trošenja novca iz državnog proračuna, bez kontrole.


Post info
09.10.2011. (13:49)
47 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>