neverinov blogneverinov blog

Platonu ovo nije palo na pamet





U veljači 2005. Monsanto je podnio zahtjev za patentiranje svoje tehnike rasploda svinja, čime bi kompanija stekla pravo na vlasništvo nad svim svinjama koje se okote na ovaj način kao i nad njihovim krdima. Greenpeace tvrdi da Monsanto pokušava steći vlasništvo nad uobičajenim tehnikama rasploda.


Izvor sa Wiki.


Kapitalizam i Zapadnjački način života su u teškoj krizi.

Dok ga gledamo kako se urušava na vlastitim temeljima istovremeno smo svjedoci njegovih najsjajnih i posljednjih bljeskova prije nego se svijetla pozornice ugase i zastori spuste. Nešto tako nečovjećno i stvoreno samo za usisavanje novca i kontroliranje ljudi ne može ni imati dugoročno sretan završetak.

Predlažem odličan tekst Frane Kurelića na Liburnija.net

Prije nekoliko godina sam mislio da se nitko neće sjetiti patentirati zrak i namjestiti nam u noseve mjerač jer je to neporvedivo osim što je banalno. No, kako vidim ako su se multinacionalke sjetile gurat svoje interese kroz famozne SOPA-e, PIPA-e i ACTA-e, u nadi da se još bolje uhljebe. Čak su nam i Ivu Josipovića uspijeli nagovorit da za privatne interese (američkih a ne hrvatskih firmi) koristi javnu funkciju Predsjednika Republike Hrvatske u domaćoj javnosti stvarajući podlogu da se kontroverzni zakoni jednog dana i potpišu.

Slovenci i Srbi su već potpisali iako su njihovi građani negodovali. No, tko pita građane osim svakih 4 godina. Pari da je nakon izbora otvorena sezona na "tko pije a tko plaća" ponašanje kao na Divljem Zapadu. Dovoljni je samo mali pritisak od neke zemlje, zovimo ju SAD, da se sva naša trabunjanja o neovisnosti i tisućljetnom snu državotvornosti hrvatskoga naroda rasplinu u jednom običnom potpisu.

A potpisat će se kad tad jer se uvijek može usićariti koja kunica više. A i jer su beskičmenjaci


Druga radnosna vijest je ova Monsantova koji "njihovu" tehniku inseminacije ili oplodnje želi patentirati tako da će svaka svinja nastala tom tehnikom biti automatski njihovo vlasništvo. Predlažem isto tako da Monsanto krene patentirati fotosintezu kao svoj izum ili jednostavno jer se nitko prije toga nije sjetio staviti svoje ime gore da uđe u njeno vlasništvo.

Vlasništvo nad svim i svačim je plod esktremne logike kapitalizma. Zamislite kako je bilo prvim Zapadnjacima kada su shvatili da Indiosi u Amerikama nemaju pojam o privatnom vlasništvu. Isto tako postoje neslućene mogučnosti da se stavi svoje ime nad neizmjernim postupcima i stvarima koje zdrava logika smatra djelima prirode i ako već treba nekome dati patent (da upotpunimo formalno-pravni obrazac na koji se pale birokrati) onda neka to bude gospođa Priroda.

A pošto je Priroda zapravo nezainteresirana za ljudske tlapnje o velićini i koristoljublju, i zapravo kada joj budemo dozlogrdili samo će nas pomesti jednim potezom spužve, predlažem da se formira udruga u njeno ime koja bi nekako dobila punomoć i zaštiti u njeno ime sve njene prekrasne izume.


Nakaradnim rješenjima na nakaradnu logiku.


Uzdanica zapadnjačke filozofije i jedan od utemeljitelja zapadne misli uz Aristotela, Platon, nije ni u najluđim empiričkim spekulacijama mogao predvidjeti da će netko htjet stupiti u posjed prvobitne IDEJE koja je vječna i nepromjenjiva bit svega.

Ako ja gledam jednog divnog u ovom fizičkom svijetu to znači da negdje postoji jedan njegov PREDLOŽAK po kojem postoje svi konji ovoga svijeta. Znači IDEJA koje je vjerojatno (ali ne mora biti) osmišljena u umu Stvoritelja ili Svemira, Prirode, kako god zovete vrhovno božanstvo.

E sad se Monsanto sjetio staviti svoje prste na ideju samog pojma SVINJE, inseminacijom koju Greepeace smatra normalnim prirodnim postupkom.


Na kraju, ovim bi postom htio dati do znanja da svatko tko od današnjeg dana koristi termičku obradu za kremenadle, čevape i ostalih mesnatih proizvoda zadire u moj izum, tojest vatru, koju iz ovih stopa idem prijaviti u Ured za patente u SAD-u te od Ive Josipovića zahtjevam da štiti moje interese nad svakim toplim obrokom.


Pošto sam ipak čovjek iz naroda zadovoljit ću se samo desetinom vaših roštilja.


Post info
14.04.2012. (15:03)
24 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>