neverinov blogneverinov blog

Panopticon



Image and video hosting by TinyPic

Jeste li ikad čuli za Jeremy Benthama? Znam da Pero u šaci jest. Poznati utilitarist, borac za prava životinja, za slobodu izražavanja, zalagatelj odvajanja crkve i države, državnik (mi smo puni političara a nemamo nijednog državnika), i dalje da ne nabrajam.


Image and video hosting by TinyPic

Ono radi čega me zanima čovjek jest što je osmislio pretpostavke za Panopticon koji je trebao biti projektiran kao zatvor ali nikad nije došlo do realizacije.

Princip je vrlo jednostavan.


U zatvoru okruglog trlocrta, smjestiti na rubovima celije za zatvorenike a u centru toranj sa zatamnjenim staklima tako da zatvorenici ne mogu vidjeti dali ih tko na vrhu tornja promatra već je bitna činjenica da mogu biti promatrani. Na taj način bi autokorigirali mislivši da su svakog trenutka pod prismotrom. Na taj način se može mnogo ušparati na osiguranju i kamerama na svakom uglu.


Ono radi čega ovog govorim jest da ideja nije za zatvore. Zloćinci bi po meni trebali skupljat smeće i graditi pruge a ne đabalebariti na suhom sa sigurnim obrocima.

Ideja mi se mota otkada sam prije mnogo godina prolazio mostom svete Ane iznad Krimeje gdje je godinama stajao natpis od spreja "lopove u zatvor a ne u sabor". Taj natpis je nakon toliko godina izbrsan ali ga se uvijek sjetim kada stojim na stopu i moram odlučiti dali ću za Grad ili Gornju Vežicu.


Zamislite koliko bi se samo novca poreznih obveznika uštedjelo kada bi zgrada sabora i vlade bila osmišljena po principu Panotpcona. Političari i zastupnici bi (za pristojan novac) radili u svojim uredima pod parkom kamere smještene u centralnom tornju a snimljeno uživo dostupno na predviđenom kanalu u vlasništvu nacionalne televizije. Svaki hrvatski građanin bi mogao u bilo kojem trenutku pogledati čime se naši vrli zastupnici bave u svojim uredima i provjeriti ima li kakvih lobiranja, buštica pod stolom ecc.

U biti ljudi ne bi ni trebali gledati već bi bila dovoljna sama po sebi mogućnost da političari mogu biti špijunirani i tako se autokorigirati. Uz sve kamere koje imamo po gradskim jezgrama i raskrižjima ove kojih nema su daleko najkorisnije.

Kršenje ljudskih prava vrlih nam zastupnika? Za natprosječnu plaću idučih 4 godina i ljubav prema domovini to im ne bi trebalo predstavljati problem. Pitajte ih svi, svi su oni patrioti.. . Na taj način na fotelje ne bi pikirali poduzetnici sumnjihov pedigrea. ratni zloćinci, sakupljači političkih poena, da skratimo, svaki koji bi koristio javno dobro za osobno bogaćenje.

21 dugu godinu su političari ove zemlje dokazali da ne znaju, ne mogu ili jednostavno ne žele. A pošto nismo Danska ili Norveška da ministri idu komercijalnim letovima ili dobiju nogu jer su kupovali pelene (???) službenom karticom.

Ova ideja ide naravno uz drugu ideju da bi se izbori održavali preko interneta kao u Estoniji. Tako bismo brže konzumirali odgovornost i otvorili vrata neposrednoj demokraciji (ali to je tema za drugu priliku).


Na taj način bi se desila inverzija bigbrotherizacije, ne društva nego političke kaste. Iako slutim da je termin nesretan, došlo bi so svojevrsne diktature naroda. Svojevrsne poliarhije što nije drugo doli vladavine mnogih koja nam je prvi put u povijesti omogućena tehnologijom.

Pa ti kradi i štemaj poslove rodbini i prijateljima.


E sad da čujem pro i contro...





Post info
10.05.2012. (18:49)
24 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>