neverinov blogneverinov blog

Hodajući oksimoron


Photobucket

Kako je dovoljno malo da vam nešto digne živac u sekundi. Jučer sam vidio jednog dragog prijatelja nakon dugo vremena, lijepo smo se ispričali što ima novoga kod njega i kod mene. Nakon samo jedne pivice zaspao sam po Morfejevom zakonu. Probudio se naspavan i odmoran, popio jutarnju kavu, napravio kajganu i smazao zadnju vilicu sa kruhom.

Idila je trajala sve dok nisam svojom greškom bacio oko na prethodno otvoreni članak u Novom Listu i u roku od sekunde poželio glavnom liku tih redaka da ga snađe ista stvar koju je on omogučio drugima. Ovo pišem bez imalo kršćanskog i građanskog pijeteta te grizodušja.


I tako je Zgazimir "tužit ću vas ako me poglasite krivim u javnosti" Čačić izjavio sljedeći shit of the week u svojoj krvavo stečenoj karijeri:

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić poručio je u Sinju da autoceste trebaju ići u koncesiju jer država njima loše i neracionalno upravlja. »Tri puta je država neuspješniji, neracionalniji upravljač od privatnih operatera«, ustvrdio je Čačić odgovarajući na upit o najavljenoj monetizaciji hrvatskih autocesta. Ako je takav model dobar za Italiju, Francusku i Kanadu, ne vidim razloga zašto ne bi bio dobar i za nas, naglasio je prvi potpredsjednik vlade. (Novi List)

Some deep shit man.


Prvi potpredsjednik vlade Zgazimir je uvjerljiv poput američkih i europskih banaka koje u trenutku kada treba isplatiti dividende dioničarima pljuju po svrsi države ali kada treba sanirati rupu koju su sami stvorili onda kume i mole nepovratni financijsku injekciju iz državnog proračuna.

Lako tako biti privatnik.


Zgazimir je očito u kontradikciji sam sa sobom od trenutka kad se ustane ujutro iz kreveta. Poduzetnik koji glumi prvog potpredsjednika vlade u javnoj ulozi izjavljuje da je država u kojoj je njegova stranka dio koalicije na vlasti "neuspješniji, neracionalniji upravljač od privatnih operatera". Svojom samom egzistencijom Zgazimir povlači nekoliko brzopoteznih logičnih pitanja:

1) Ako je država neuspješna i ako ti u njoj pokrivaš takvu odgovornu funkciju to znači da si i sam neuspješan i neracionalan.

2) Ako je država tako neuspješna zašto nisi ostao u privatnim vodama? Očito si uspješan poduzetnik kad već nisi uspješan vozač države i motornih vozila.

3) Kako si uspio staviti u istu rečenicu jednu Kanadu sa Francuskom i Italijom i pritom ostati živ?

4) Privatne firme koje su dobile koncesiju šparaju na svakom koraku da bi se povećali prihodi i smanjili rashodi. Ako nisi u stanju dovesti red u državnim poduzećima koga si se vraga kandidirao na izborima? To što su državna poduzeća bastion kadroviranja po pripadnosti a ne po struci nije krivnja koncepta javnog dobra već zloupotrebe javnog dobra za privatne interese.

5) Hoće li tvoje tvrtke sudjelovati na natječaju za koncesiju za autocestu ili će biti podizvođaći drugim tvrtkama koje će se prijaviti na eventualni natječaj? Pošto netko drugi vodi tvoje firme dok ti obnašaš javnu dužnost pretpostavljam da će ti to biti argument kojeg će tvoji odvjetnici papagajski ponavljati na svaku optužbu i sumnju za konflikt interesa.

6) Jeli Zgazimir upoznat sa pojmovima neoliberalizma i javnog dobra na čijem vrhu sjedi? Ako nije onda mu kao filantrop toplo preporučam članak Vladimira Milutinovića "Neoliberalizam objašnjen deci" (kojeg je već postao Pax et Discrodia).

7) Shodno tome neka odluči jeli u plavom ili crvenom timu.


8) Ako je odgovor "crveni" onda ga pozivam da da ostavku jer je u očitom konfliktu interesa.


Hint za Zgazimira. Kako bi nas poštedio ove jalove igre daj se sjeti privatizirati Zavod za Privatizaciju i ciao đaci, gotova farsa. Ubrzajmo malo stvari jer nećeš uspjet sve dovršiti do kraja mandata a to nitko od nas ne bi volio, ti koji želiš krepat u novcu i ja koji jedva čekam da ova država ode u stečaj. Pa da možemo isponova.




Bud spasi nas ti! (šteta za one koji ne kuže talijanski)


Post info
05.08.2012. (16:54)
6 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>