neverinov blogneverinov blog

Drugi par rukava


U moru apatičnih naslova sa naše zbilje o legalnim pljačkama, uhljebljenim dužosnicima i obrta u stečaju jučer me oduševio članak u Novom Listu koji govori o poduzetnim mladim osobama, Tanji Peranić Juretić i Tomislavu Juretiću iz "razmjenjačnice ideja" Kantoon shopa i Martini Čip i Nini Raimann iz Cipmann studija koji su ujedinili snage da stvore originalni riječki suvenir.


Drugi par rukava priča o jednoj ne tako poznatoj Rijeci (izvan šina uobičajenog Riječkog karnevala i morčića) koja je na koncu 19 st. i početkom 20. st bila u ekonomskom i kulturnom usponu zahvaljujući tome što je pripala ugarskoj kruni (svi su čuli za pogrdnu Riječku krpicu) kao corpus separatum. I onda je stigala mađarska financijska inekcija, krenulo nasipavanje i stvaranje luke sa svim popratnim sadržajima. Kapital je privukao drugi kapital i tako je krenulo zlatno doba našega Grada potpomognuto multikulturalnom atmosferom.

- Ostali smo fascinirani i iznenađeni, ali istovremeno i posramljeni jer shvatili smo da nitko od nas, ali i šireg kruga naših prijatelja i poznanika, o svim tim važnim stvarima o našem gradu nije imao pojma. Rijeka je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, bez pretjerivanja, bila centar svijeta. Gospodarski jak i moćan grad. Kroz Rijeku je ujedno prošlo toliko značajnih ličnosti, pokretači gospodarskog i kulturnog uzleta, poput Whiteheada, Erazma Barčića, Adamića... Tijekom burnog 20. stoljeća doživjela je i tužnu sudbinu i brojna previranja te izmjene vladajućih režima. Hartera je danas prepoznatljiva ponajprije po festivalu, a o nekadašnjoj riječkoj Tvornici papira postoji još toliko zanimljivosti koje zaslužuju biti ispričane. Za Rikard Benčić svi znaju da su tamo proizvodili traktore, ali u široj javnosti je nepoznato da je tvornička zgrada starija 200 godina i da je napravljana s potpuno drugom namjerom. Odlučili smo prikazati povijest Rijeke kroz ilustriranu priču koja bi na neki način oživjela taj komadić povijesti, kaže Juretić.


Osvježavajuća vijest u svakom slučaju. Preporučujem vam da svratite do njihovih linkova i pogledate kakve su to suvenire sve smislili. Volio bi da je to početak jednog drugačijeg vrednovanja Rijeke i njenih priča: čokolada tvornice Elefant, Baltazargrad, Tvornica konopa, ljuštionica riže, Tvornica šećera, Hartera i mnoge druge.



Samo treba znati ispričati priču.




Preporuka dana: ples u mutandama uz ovu pjesmu.



Post info
27.08.2012. (12:31)
7 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>