neverinov blogneverinov blog

Boljun






Photobucket

Nisam baš neki veliki fan ipsilona kao ni tunela i zato koristim svaku priliku, ako se ne žurim, za vožnju magistralom i sporednim cestama. Išao sam mali milion puta prema Labinu kroz Boljunsko polje i samo bi na koji trenutak ugledao gradić na uzvisini bez da odem pobliže vidjeti o čemu se radi.


Photobucket

Boljun, naselje u sr. Istri (45°182N; 14°72E; 253m nadm. vis.); 73st. (2001) u općini Lupoglav. Naselju pripadaju još Ravno Brdo, Boljunsko polje, Katun i manji zaseoci. Nalazi se na brežuljku iznad ceste Paz – Lupoglav i plodnoga polja, na mjestu prapov. gradine. Šire područje bilo je naseljeno i u rim. doba, a u ranome sr. vijeku razvila se seoska općina, čije je središte postala utvrda (kaštel), ostatci koje su očuvani do danas (bedemi i kule).


Photobucket

Iz IX–X.st. očuvani su ulomci pleterne skulpture. Prvi se put spominje 1102. kao Bagnoli, kada iz vlasništva istar. markgrofova prelazi akvilejskom patrijarhu (do XIV.st.). Nakon toga boljunski su feud kao dio Pazinske knežije držale obitelji Turrini, Eberstein, Devinski, Wachsensteiner, Elacher. U urbaru 1498. spominje se kao Vijnal.

Photobucket

Dio doseljenoga stanovništva u XIV–XV.st. činile su izbjeglice pred Osmanlijama iz Bosne. Zbog svojega položaja kojim je nadzirao putove između Učke, pazinske kotline i doline rijeke Raše, više je puta bio napadan u XVI–XVII.st. Današnja cesta Učka – Vranja – Boljun – Paz – Pazin izgrađena je u XVIII.st. (istarska Jozefina). B. je poznat po glagoljskoj spomeničkoj baštini, kako po mnogobrojnim epigrafskim spomenicima (desetak kamenih natpisa), tako i po rukopisima matičnih knjiga, bratovštinskih knjiga i isprava (XVI–XVII.st.), ali posebice Boljunske kronike

Photobucket


Župna crkva sv. Jurja (glagoljski natpisi iz 1590. i 1641) ima kasnogotičko poligonalno svetište, a nadograđena je u XVII.st. Crkva sv. Kuzme i Damjana romanička je jednobrodna građevina s ostatcima zidnih slika, kojih ima i u ruševnoj crkvi sv. Petra (XIV.st.), te u crkvi sv. Fabijana i Sebastijana (XII–XIII.st.) podno naselja. B. se razvio oko kaštela, duž sljemena brežuljka. Na trgu je skladište za desetinu (»Kašća«), a u njegovu prizemlju loža s rustičnom arkadom*.


Photobucket

Dojam je da se nema baš mnogo toga za vidjet jer je mnogo toga napušteno iako su ruševine još uvijek visoke. Stanovnike nismo vidjeli jer je bilo vrijeme obeda, obnovljene kuće se iznajmljuju vikendašima. Ono što može ponuditi Boljun jest mir, priroda i prekrasan pogled na polje i Učku. Ako tražite nekakve sadržaje teško da ćete ih naći osim možda za nekakvu lokalnu feštu zaštitnika jer smo zatekli ostatke ostaka klupa i roštilja. Unutar kaštela lokalci suše rublje.


Photobucket

Ako volite kamene kuće ovo je mjesto baš za vas.


Photobucket

Ja sam utažio svoju znatiželju da vidim Boljun pored kojeg sam godinama prolazio.


Photobucket

Bio je to jako lijep izlet toga maja a Boljun je jedna od stanica koje će mi više ostati na umu radi društva...


Ako vas zanima Istra svakako vam preporučujem stranice Istapedije


Na kraju da vas pozdravim u revijalnom tonu Francija Blaškovića Istra vam materina do daljnjeg wave



* tekst ispod fotki je iz: LIT.: M. Štrk-Snoj, Povijesni razvoj Boljuna, u: Lupoglavština i Boljunština, Pula 1982; A. Badurina, Boljunski glagoljski rukopisi, Pazin 1992; J. Šiklić, Crkve boljunske župe, Zbornik Općine Lupoglav, 1999; M. Štrk-Snoj, Boljunska baština, ibid., 2001.
R. Matijašić

Post info
08.09.2012. (16:27)
20 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>