neverinov blogneverinov blog

Walking ture s Neverinom



Photobucket

Slike su random jer znam da ste vizualna bića :)

Da se malo reklamiram i ja ako želim da urednik ovog bloga ostane neovisni free lancer :)

Napokon je krenulo sa izbornim predmetom Moja Rijeka sa kojim će osnovoškolci krenuti sa proučavanjem vlastitoga Grada kako bi se stvorio riječki identitet koji je takoreć na klimavim nogama pošto se građani i ne ponašaju baš sa dužnim poštovanjem prema mjestu koji je produžetak životnog prostora.


Photobucket

Kad se sjetim da sam sa ovakvim letio u provaliju sa 17...

Tekst ispod sam napisao za putničku agenciju Jett Service-Ri Tours

WALKING TOURS


Stručni vodič naše agencije ispričat će Riječke priče laganom šetnjom kroz grad. Kao domaći bit ćete ponosni na bogatu povijest našega grada, kao gosti bit ćete iznenađeni davno zaboravljenim pričama.


1. Walking tour : Šetnja starim gradom

Sa Korza, ispod Gradske Ure, nekadašnjih morskih vrata, ući ćemo kroz antičke zidine Tarsatike i srednjevjekovne Rijeke, oživiti gungulu na Koblerovom trgu, otkriti tajnu “ slavoluka“, prošetati se decumanusom sve do Vele crikve i Kosog tornja gdje ćemo saznati kakva se blaga skrivaju pod zemljom. Zatim ćemo se uputiti prema simbolu našeg grada, Sv.Vidu na Grivici, naučiti o jedinstvenom arhitektonskom zdanju na Hrvatskom primorju i čuti o nesretnoj priči Petra Lončarića koji se drznuo baciti kamen na raspelo.


Photobucket

Dobrodošli u Baltazargrad.

2. Walking tour: Šetnja Korzom i obalnim dijelom grada

Na Jadranskom trgu predstavit ćemo Vam Riječki neboder sagrađen na rimskoj nekropoli. Naučiti o zlatnom razdoblju Rijeke gledajući u zgradu Jadrolinije, nastaviti šetnju po Korzu, žili kucavici našega Grada sve do Ure. Slijedit ćemo uzduž tijek gradskih zidina do Circola i skrenuti prema Rivi koja je do prije 150 godina bila pod morem. Saznati ćemo legendu o gradnji pravoslavne crkve Sv.Nikole, doznati zašto je naša luka najveća u Hrvatskoj, vidjeti nekadašnji hotel Europa u kojem su odsjedali putnici za Novi Svijet. Zaokružit ćemo priču sa morske strane Jadrolinije.

Photobucket

Ovaj barba ne more bez Sulejmana..

3. Walking tour: Šetnjom od Molo Longo do Mrtvog kanala

Kod Terminala šetat ćemo se Molo Longu i Porto Barošem te uživati u gradskoj vizuri Grada sa mora, spomenuti u kratkim crtama glavna zdanja koja vidimo. Saznati priču o Riječkoj krpici, osluhnuti žamor gradskog „trbuha“, Casu Turcu, paviljonima, doznati ponešto o narodnom kazalištu i gradonačelniku Ciotti, nastaviti prema Fijumari i Mrtvom kanalu, prijašnjoj riječkoj luci na ušću Rječine. Zaustavit ćemo se ispred „Konta“ i pričati o granici i Sušaku.


Photobucket

Zlatna nit podno Učke.

4. Walking tour: Stepenicama Petra Kružića do Marijinog svetišta

Ispred popularnog „Konta“ spomenut ćemo nekadašnju granicu i podjelu Grada na dva djela. Nastavit ćemo prema Stepenica Petra Kružića i saznati priču o kapetanu Senja i Klisa te koju riječ o nepokorivim Uskocima. Uzdignut ćemo se lagano po stubama i saznati legendu o Vragu i Franjevcima te zašto je nemoguće izbrojati stube. Bacit ćemo pogled na Kalvariju i Svetu Katarinu po kojima su iz Grada prema sjeveru tekle moćne zidine zatvarača Julijskih Alpa. Stići ćemo Marijanskog svetišta i čuti o Nazaretskoj kućici, franjevačkom redu. Kao zadnje vodimo Vas do Gradine sa koje ćemo vam prikazati kako je izgledao naš Grad u vrijeme Rima i Srednjeg vijeka.

Photobucket





Photobucket

Sjećam se da su čitatelji ovog bloga izrazili želju da ih se vodi po Gradu (i ne samo) i evo im sada i te prilike :)


Photobucket


Photobucket

Ne budite sramežljivi i kličite na broj agencije i tražite šetnju sa Neverinom. Ha!



Post info
06.10.2012. (12:01)
18 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>