neverinov blogneverinov blog

Mitskim stazama starih Slavena




Putovanje u povijest i mitologiju učkarskog područja održat će se ponovo ove nedjelje, 11.svibnja, kada se organizira tura mitsko-povijesnom stazom Trebišće-Perun, s polaskom u 10 i 30 sati s rotora u Mošćeničkoj Dragi.

- Područje Trebišća i Peruna odabrali su prvi doseljeni Slaveni za pozornicu njihovih vjerovanja i mitskog ustroja svijeta. Na području gdje vladaju dolje voda i mrak, a gore svijetlo i zrak odvijala se mitska borba između Peruna (u obliku orla) i Velesa (u obliku zmaja) kako bi si objasnili životni ciklus i prijekopotrebnu harmoniju nužnu za preživljavanje zajednice koja je ovisila o dobrom urodu polja i stoke.

Nedavna etnološka i jezikoslovna istraživanja dokazala su da su ovi obronci Učke bili sveti našim precima od doseljenja u 7.stoljeću sve do pokrštavanja.

Osim mitsko-povijesne staze koja je već organizirana (table i tekstovi etnologa i dragog kolege Grge Frangeša) s vremenom će skup znanstvenika i turističkih djelatnika ustrojiti i pokrenuti prvi mitološki tematski park u Hrvatskoj sa raznim radionicama (obnova suhozida, lončarstvo, japnenice ecc..) u Trebišćima i sezonskom pastirskom staništu Petrebišća kojeg obnavlja udruga Dragodid, u kojoj sam i ja ponosni član.

Vašim sudjelovanjem i pričanjem o tome nam pomažete da što prije pokrenemo park u samom srcu prirode, na ekološkim principima.

U 70 kuna je uključeno piješačenje po stazi i stručno vođenje by Neverin, piknik i pijača, igrokaz u režiji teatra Perunika kojeg predvode žrec Marko Žele i bard Riccardo Staraj.

Dojite vidjeti ća kemijamo. Za rezervaciju prijaviti se na stranice turističke agencije AnnaLinea.


ps. još jedan izlet je predviđen u nedjelju 18.05 u 10.30 s rotora u Mošćeničkoj Dragi.
Post info
09.05.2014. (12:37)
38 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>