neverinov blogneverinov blog

Baba Kuna





Znam za ovu gospu preko 30 ljeta pošto sam sa Žabice u Rijeci gdje joj je bio jedan od epicentra (osim Korza) i radi kojeg bi svoje žicanje konvertitala iz kune u euro (iz Babe Kune postala bi Euro Baba, znali smo se zezati).

Ipak na autobusnom kolodvoru dolaze i odlaze stranci.

Nisi ju mogao ne primjetiti ali isto tako nakon početnog pitanja ako imaš kunu nije bilo nikakvih zamjerki (kao kod ostalih neinventivnih žicaroša) ako joj nisi dao. Još bi ti dobio nekakav koristan savjest od nje ako čekaš autobus jer je znala vozne redove.


Pričalo se svašta o njoj i temelj je masu urbanih legendi kao da ima više keša od svih nas skupa (što mi je i vjerojatno).

Da ju je sudbina kaznila sa sinom koji je propio sve (to su voljeli govoriti zli jezici) i prodao nekakve stanove.

Jednom kod Morskog prasca gdje je po ljeti voljela doći popit pivu joj je nešto drsko odgovorio neki mulac na što se krenula derat na njega da nema pojma tko je ona. Da je on bio tek vlažni san u jajima svoga starog kad je ona '70 i neke miss Kvarnerske rivjere. Ne treba spominjati da sam vidio mulca kako pokunjeno spuštenih ušiju ide ća.


Uglavnom, ona je bila netko tko si znao da ćeš vidjeti u gradu. Možemo reći gradski ridikul ili gradska memorija ali nisi Riječanin ako ne znaš Babu Kunu. Zato sam Obersnelu pisao da ima itekako smisla takvoj osobi dati napraviti brončani odljev u njenoj prepoznatljivoj pozi.

Sigurno više od jednog bezličnog Hodača koji simbolizira nekakvo generalno hodanje na Korzu. Ako je centar Skopja prenakičen onda je naša Rijeka u suprotnom fazonu, što bi rekli talijani "stitica" (suha) i osim onog predivnog obeliska partizanima koji dominira Deltom i Kamovom na Kontu nemamo se baš čime hvaliti.

Uzus je u uređenim gradovima postaviti kip ili sječanje na sugrađane i oni koji to nisu, a da su na neki način zadužili grad.

Baba Kuna nije našla lijek za sidu ali je svojim kostantnim "postojanjem" u takvom ruhu bila prepoznatljiva svima onima koji se smatraju građanima ovoga grada. I tako dragi Gradonačelniče ako je već u planu da premjestite autobusni kolodvor preko puta trga onda Vam predlažem da stavite vjernu kopiju Babe Kune sa podignutim ispruženim dlanom tamo među peronima gdje se nadam da će osvanuti mali park.



Baba vidimo se nekom drugom zgodom. Umjesto skelaru Karontu radije ću tebi dati kunu.




Post info
22.12.2014. (12:17)
35 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>