neverinov blogneverinov blog

Visokoobrazovani kriminal



Koliko ste puta pomislili da su diploma ili doktorat u ovoj državi bezvrijedne štrace ako niste fudrirani pripadanjem u nekoj od kriminalnih stranaka?

Koliko ste puta pomislili da vam se poštenje u ovoj zemlji s ovakvim uređenjem ne isplati?

Osobno ponekad pomislim da bi se trebalo odat kriminalu kako bi preživio. Nekolicina zadnjih od zamisli su bile da za vrijeme riječkog karnevala preobučen u kokošku opljačkam jednu od banaka dok svi u gradu slave i loču.

Pod okriljem đumbusa.

Jedan od mojih vlažnih snova je da kao hitman ispraznim šaržer na Milanovića i Karamarka (meta ima koliko ćeš, nema smisla nabrajat) i klijentu naplatim samo jednog u akciji "pobij 2 plati 1".

Naravno da sam kontemplirao i sadnju marihuane ali tih 6 mjeseci što drage rožice rastu može ti se bilo kad pokvariti višemjesečni trud u manje od 5 minuta, ako kriva osoba vidi plantažu i raspriča se, a da ne govorimo o satelitima (dgu,google earth, arkod).

Savršen zločin moraš znati samo ti..


Pietro Zinni, 37-godišnji istraživač neurobiologije, osmislio je revolucionarni algoritam za teorijsko modeliranje organskih molekula.

Nažalost komisija sastavljena od sveučilišnjih dinosaurusa ne razumije kope ni špade od onoga što im Pietro predstavlja samo kako bi zadržao jednogodišnje financiranje (koje talijani zovu assegno di ricerca) svojih projekata ali ga odbijaju.

Vrativši se doma razočaran u sistem Pietro nema smage da prizna svojoj zaručnici Giuliji da nemaju za stanarinu i zato smisli plan, okupiti bandu visoobrazovanih (antropolog, arheolog, dva latinista, kemičar i ekonomist) i prodavati tek osmišljenu drogu koja po talijanskom zakonu se JOŠ ne nalazi na spisu zabranjenih supstanci što znači da nije ilegalna.

Pietrovi prijatelji pristaju jer su i sami u istoj nemogućoj situaciji: latiniste plaća na crno noću vlasnik benzinske pumpe iz Šri Lanke, antropolog je odbijen na poslu za auto otpad jer mu potencijalni šef shvati da je ovaj diplomiran pošto je upotrijebio učene riječi, ekonomist mora vratiti dugove ocu od zaručnice romkinje, arheolog radi ko građevinar, kemičar pere tanjure u kineskom restoranu na part time jobu.

Nakon što su proizveli drogu potrebno je vidjeti kako će ju primiti tržište. U diskoteci svi postanu ludi za novom sintetičkom drogom i nakon nekog vremena se ekipi ponudi mogućnost da servisiraju gala večeri više klase. U tom trenu postaje jasno da su taknuli u osinje gnijezdo jer je dosad drogu prodavao bogatima "Er Murena", opasni narkobos koji će Pietru otkriti da je diplomirao za inžinjera brodogradnje i da je bio primoren plivati u kriminalnim vodama.

Stvari izmaknu kontroli sa što većim priljevom novca. Umjesto da lete niskim profilom svatko od pripadnika bande počinje nekontrolirano trošiti, kupovati skupe aute, apartmane, iznajmljivati prostitutke, organizirati partije kod sebe što naravno pobuđuje pozornost policije.


Kako dalje završava neću vam reći ali baš volim filmove (pogotovo ako su komedije) koje vas bacaju na razmišljanje.


Nemoguće je da netko tko je ulagao u svoje obrazovanje preko 30 godina svoga života postane kriminalac?


Situacija u Italiji se može komotno kopirati na Hrvatsku. Toliko pravnika, ekonomista, studenata kulturoloških studija (ajmo skratiti i reći SVI oni koji nisu studirali informatiku i farmaceutiku), humanističkih studija koji će se sutra završiti na burzi rada i pitati se koga sam vraga ja to studirao ako u ovoj državi prolaze samo rodbinsko-klanske veze i kriminalci?

Nakon što shvate da je stručno obrazovanje prevara, legalno robovlasništvo i da nije istina da je bolje "išta nego ništa" hoće li netko pomisliti kao što ja ponekad pomislim da ovo više nema smisla i da ako me uhvate da ću barem na račun vas poreznih obveznika riješit stanovanje i hranu?

I još mogu dopisno diplomirati nešto drugo, iz zabave.


Vremena bi imao napretek. A i ne bi se trebao sekirati sa onim što nam rade lopovi u saboru pa nam to serviraju u medijima i nikom ništa. Čak i to zvuči bolje od sumorne hrvatske stvarnosti.


Da li se kriminal isplati? Visokobrazovanima se nameče odgovor - što imam za izgubiti?


Barem bi unijeli dašak etike zubo





Smetto quando voglio - Prestajem kad hoću. Film koji je inspirirao ovaj post. Ima integralna verzija sa engleskim titlovima.


ps. Evo i Zoka potvrđuje profesorici razredne nastave da se treba baciti u kriminal, odnosno u politiku

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Premijer-Milanovic-uciteljici-bez-posla-Pocnite-se-baviti-politikom



Post info
13.05.2015. (10:51)
31 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>